Strategier för att lyckas med nätverkande

Oavsett om du är anställd på ett större företag, egen företagare eller annan typ av entreprenör så kan du i ditt yrkesliv alltid önska dig lite mer framgång, eller hur? Det som de flesta framgångsrika företagare är överens om är det som de alla lärt sig genom erfarenhet: framgång når man enklast genom effektivt nätverkande.

Vägen till framgång kan visa sig vara både kortare och lättare än du tror, och här sammanställer vi de vanligaste tipsen för att du ska lyckas med detta så viktiga element.

Det första som du måste göra för att inleda ditt nätverkande är att helt enkelt bara bege dig iväg. Inget händer med en plan du har gjort vid skrivbordet för ditt nätverkande, utan du måste bege dig till events, mässor och andra möten och se till att träffa människorna där. Om det så innebär att du går dit utan plan, eller ens ett visitkort, så är det fortfarande bättre att bara gå dit och lyssna.

Se till att vara trevlig mot alla du träffar och bjud på dig själv. Berätta inte bara om ditt företag utan om ditt eget liv och din familj. Dela gärna ut råd och tips till andra, det uppfattas som frikostigt och signalerar att du är en god person som man kan lita på. Men glöm inte att ställa personliga frågor till andra för att visa att du också är nyfiken och lyhörd, precis så som man vill att en samarbetspartner ska vara.

Bygg upp en databas, nedskriven eller i ditt huvud, med kontakter som du knutit. Se sedan till att du håller regelbunden kontakt med alla i databasen. Kanske genom att skicka ett julkort eller buda blommor vid viktiga händelser.