Internationella bilsalongen i Genève

Sedan 1905, då bilindustrin ännu var i sin barndom, arrangeras det som heter den Internationella bilsalongen i Genève. Idag är denna mässa och utställning inte bara världens äldsta av sin typ, utan även den största sedan mer än 50 år tillbaka.

Det är tradition bland världens alla biltillverkare att ha premiär för en bilmodell genom att visa upp den på denna mässa för allra första gången. Dessa events är obeskrivligt hårdbevakade och föregås av många månaders rykten och skvaller.

När så ögonblicket kommer då det är dags att avtäcka den nya hemliga bilen, så är de omedelbara och spontana reaktionerna från mässans deltagare det som avgör om bilen blir en framgång eller inte. Ett mycket viktigt ögonblick med andra ord som många ser fram emot, men lika många fasar inför.

I anslutning till denna mässa för bilbranschen så har man naturligtvis massor av träffar, föredrag och små kurser för berörda yrkesmän och kvinnor. Till skillnad från resten av mässan så brukar den här delen nästan alltid ha ett givet tema. De senaste åren har dessa teman på ett eller annat sätt varit relaterade till bilens påverkan på klimatet och olika lösningar på problemen med utsläpp. Många frön har såtts här som senare blivit smarta och gröna lösningar i våra bilar.

Runt 700 000 människor besökte Internationella bilsalongen i Genève det här året, och det innebär att det inte bara är världens största mässa för bilbranschen utan även en av de största överhuvudtaget oavsett bransch. 30 länder fanns representerade bland de 260 utställarna och besökare kunde titta på fler än 900 nya och planerade bilmodeller.

För svensk del så har Volvo funnits på plats varje år sedan 1954, och är därmed en av de trognaste och äldsta utställarna.